Zeytinyağlı Yaprak Sarma

|


Zeytinyağlı Yaprak Sarma


Malzemeler 1/2 kg üzüm yaprağı 1/2 kg soğan 3 çay bardağı pirinç 2 çay bardağı zeytinyağı 2 limon 1 fincan çam fıstığı 1 demet maydanoz 1 demet dereotu 1 çay kaşığı nane 1 çay kaşığı yenibahar 1 çay kaşığı şeker 1 çay kaşığı kuşüzümü 1 çay kaşığı tarçın 1 çay kaşığı karabiber Tuz
Pirinci ayıklayıp yıkayarak tuzlu, ılık suda yarım saat bekletin. Soğanları soyduktan sonra yarım ay şeklinde incecik kıyın. Kuşüzümünü ayıklayın ve ılık suyla ıslatın. Ardından pirinci yıkayıp süzerek, süzgeçte bekletin. Tencereye koyduğunuz zeytinyağını ateşe verin. Çam fıstığını pembeleşene kadar yağda kavurup kıyılmış soğanı ilave edin. Orta hararetli ateşte kevgirle karıştırarak soğanları pembeleştirin. Ardından pirinci katarak beş dakika daha kavurun. Kuşüzümünü ilave edip şöyle bir karıştırın ve bir su bardağı sıcak su ekleyin. İsteğinize göre tuz ve şeker kattıktan sonra tencerenin kapağını kapatarak suyunu çekmesini sağlayın ve demlenmeye alın. Demlenmiş için üzerine kıyılmış maydanoz ve dereotu serperek tarçın, yenibahar, karabiber, nane ve bir limonun suyunu ilave edip karıştırın.

Yaprağınız salamura ise bol suyla yıkayarak tuzunu giderin, tazeyse kaynar suya atıp rengi sararıncaya kadar (yaklaşık iki dakika) haşlayın. Soğuk sudan geçirdiğiniz yaprakların saplarını koparıp düzeltin. Tencerenin dibini yırtık yapraklarla kaplayın. Yaprağın parlak kısmını avuç içinize gelecek şekilde sol elinize alarak üzerine hazırladığınız içten bir veya yarım çorba kaşığı koyun ve uç kısımları içine gelecek şekilde sigara gibi sarın. Yaprakları sararken hepsinin aynı kalınlıkta ve aynı boyda olmasına özen gösterin. Yaprak sarmalarını tencereye düzgünce dizdikten sonra kalan yapraklarla üzerini örterek tabakla kapatın. Dolmaların yarısını biraz geçecek kadar su ilave edin. Kapağı kapatıp bir taşım kaynatın. Hafif ateşte suyunu tamamen çekene kadar 25-30 dakika pişirin. Sarma pişirirken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da pişmeyi takip etmeniz gerektiğidir. Bu yemeğin ortalama pişme süresi 25-30 dakika olsa da bazı durumlarda bu süreden daha az ya da daha çok tutabilir. Çünkü pişme süresi pirinç ve yaprağın kalitesine göre değişebilir. Tencereyi soğuttuktan sonra sarmaları servis tabağına alarak limon, salata yaprağı ve domatesle süsleyebilirsiniz.

0 yorum: