Mantarlı Domates DOlması

|

Mantarlı Domates Dolması


Malzemeler 6 domates 300 gr mantar 1 demet maydanoz 6 arpacık soğan 1 diş sarmısak 1 limon 100 gr jambon 3 yemek kaşığı margarin 2 yemek kaşığı permesan peyniri 2 ymek kaşığı ekmek kırıntısı 1 su bardağı et suyu 2 yemek kaşığı domates salçası Yarım su bardağı sek beyaz şarap 5 yemek kaşığı zeytinyağı 2 tutam karabiber Tuz

Domatesleri iyice yıkadıktan sonra keskin bir bıçakla tepelerini kesin. Sonra kenarı keskin küçük bir kaşıkla domatesin çekirdeklerini ve içinin etli kısmını çıkarın. Boşalttığınız her domatesin içini hafifçe tuzlayıp biberleyin ve biraz zeytinyağıyla ıslatın.


Mantarların saplarındaki topraklı bölümü kesip bol suda yıkayın. Çok küçüklerinden 6 tanesinin zarlarını çıkardıktan sonra limonlu suda bırakın. Diğer mantarların zarlarını limonlu suyun içinde çıkarın ve küçük küçük doğrayarak yine bu suda bekletin. Maydanozu temizleyip yıkadıktan sonra, arpacık soğanları da soyup ince ince doğrayın. Soğanları 2 yemek kaşığı yağ ve 2 kaşık zeytinyağıyla ateşe koyun. Soğanlar ölmeye başlayınca bütün halindeki 6 mantar ve doğranmış mantarları süzüp soğanın içine atın. Daha sonra bütün olarak bir diş sarmısağı ekleyin ve kavurun. Yarım bardak şarabı tavaya ekleyip 1-2 dakika kaynamasını bekleyin ve son olarak bir bardak et suyu ile iki çorba kaşığı tuzsuz salçayı ilave edin. Mantarlar pişince çok küçük parçalar halinde doğranmış jambonu, kıydığınız maydanozun yarısını, kurutulmuş ekmek kırıntısını ve rendelenmiş parmesan peynirini katın. İyice karıştırdıktan sonra tavayı ateşten indirin.
Domatesleri hazırladığınız bu harçla doldurun. Her domatesin tepesine bütün halindeki küçük mantarlardan birini şapka gibi oturtun. Geri kalan maydanozları da domateslerin üzerine serptikten sonra, dolmaları ateşe dayanıklı bir cam tabağa yerleştirin. Domateslerin üzerini kendi kapakları ile kapatın ve kalan margarinden fındık büyüklüğünde parçalar ve 2 çorba kaşığı zeytinyağını ilave ettikten sonra 180 dereceye ayarlanmış fırında 15-20 dakika kadar tutun. Dolmalar piştikten sonra domatesin üzerindeki kapakları kaldırarak servis yapabilirsiniz.

0 yorum: