Zeytinyağlı Biber Dolması

|


Zeytinyağlı Biber Dolması


Malzemeler 1 kg dolmalık biber 6 soğan 3 çay bardağı pirinç 1 çay bardağı zeytinyağı 2 limon 1 fincan çam fıstığı 1 çay bardağı kuşüzümü 1 çay kaşığı tarçın 1 çay kaşığı yenibahar 2 çay kaşığı şeker 1 çay kaşığı nane 1 demet dereotu 1 demet maydanoz 1 çay kaşığı karabiber Tuz

Pirinci ayıklayıp yıkayın ve tuzlu ılık suda yarım saat bekletin. Soğanları soyduktan sonra yarım ay şeklinde incecik kıyın. Kuşüzümünü ayıklayıp ılık suyla ıslatın. Pirinci süzgece alın. Zeytinyağını bir tencereye koyarak çam fıstığı pembeleşene kadar kavurun ve ardından kıyılmış soğanı ilave edip orta hararetli ateşte kevgirle karıştırarak pembeleşmesini sağlayın. Malzemeye pirinci de katıp beş dakika daha kavurun. Bu sürenin sonunda kuşüzümü de ilave ederek bir su bardağı sıcak su ekleyin. Malzemenize tuz ve şekeri de kattıktan sonra kapağını kapatarak suyunu çekene kadar pişirip demlenmeye alın. İçin üzerine, kıyılmış maydanoz ve dereotunu serpin. Tarçın, yenibahar, karabiber, nane ve bir limonun suyunu ilave edip şöyle bir karıştırın.
Biberlerin saplarını başparmağınızın ucuyla içine bastırıp kapak açar gibi çekip çıkarın. Biberin içindeki tohumları çıkarıp yıkayarak iyice süzün.

Sapların fazla yerlerini ve tohum kısımlarını keserek atın. Biberleri içle doldurulup kapakları üzerine kapatın. Pişireceğiniz tencereye kapaklı kısımları üste gelecek şekilde dizin. Bu arada tencerenizin dibini maydanoz ve dereotu saplarıyla kaplarsanız bunun hem dolmaların yanmasını önleyeceğini hem de yemeğinize lezzet vereceğini sakın unutmayın. Dolmaların üzerine iki su bardağı tuzlu su ekleyin ve kapağı kapatarak bir taşım kaynatın. Hafif ateşte suyunu tamamen çekene kadar 25-30 dakika pişirin. Dolma pişirirken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da pişmeyi takip etmeniz gerektiğidir. Bu yemeğin ortalama pişme süresi 25-30 dakika olsa da bazı durumlarda bu süreden daha az ya da daha çok zaman alabilir. Çünkü pişme süresi pirinç ve biberin kalitesine göre değişebilir. Yemeği ateşten aldıktan sonra soğumasını bekleyip servis edilirsiniz.

0 yorum: